wtorek, 19 lutego 2013

Zimowa dieta


Wystarczyło nieco pomarudzić na brak śniegu… i dzisiaj za mamy oknem przepiękny zimowy krajobraz. Nie sposób usiedzieć w domu-biegnijmy  na sanki i narty…A po spacerze i śnieżnych bitwach pamiętajmy o zdrowym i rozgrzewającym posiłku.

Właśnie dzisiaj chcemy napisać kilka słów o zimowej diecie.

Zimą nasz organizm jest wystawiony na wielką próbę. Częste zmiany pogody, brak słońca, niskie temperatury, ograniczony dostęp do świeżych i pełnowartościowych warzyw i owoców wpływają na obniżenie odporności. 
Nasz organizm domaga się większej ilości  pożywienia  o wysokiej kaloryczności, aby zaspokoić wydatki energetyczne na ogrzanie ciała. 
Niezbędne są dla niego także produkty bogate w składniki „uodparniające”: witaminy, probiotyki, NNKT.

Szczególnie cenne dla naszego organizmu w okresie zimy są produkty bogate w :

*     witaminę C, którą znajdziemy w kiszonej kapuście, natce pietruszki, cebuli, czosnku, brukselce czy owocach cytrusowych

*      NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe  z rodziny omega-3 i omega-6, które można znaleźć w olejach roślinnych oraz tłustych morskich rybach

*      bakterie probiotyczne m.in. Lactobacillus acidophilusBifidobacterium bifidum, które występują w  jogurtach, kefirach, fermentowanych napojach mlecznych

*      cynk – obecny w orzechach, żółtych serach, wątróbce, kaszy gryczanej

Zima to dobry czas by sięgnąć po gęste, pożywne  zupy, które nie tylko dostarczają nam witamin i błonnika, ale skutecznie rozgrzewają.


Po zimowym spacerze skutecznie rozgrzeje nas też herbata malinowa z dodatkiem miodu, kawa z cynamonem czy kardamonem,
napar z imbiru lub czarna herbata z cytryna i goździkami.



Smacznego i zdrowego !!!


PS. przykładowe zadanie  dla  realizatorów programu Trzymaj Formę:  zaplanuj  jadłospis na 1 zimowy dzień, tak  aby znalazły się w nim produkty  wzmacnajace odporność naszego organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz