sobota, 6 lipca 2013

Grzybobranie czas zacząć!

Panienki za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.
Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,
Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,
Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory…
( A Mickiewicz Pan Tadeusz )

Chyba Pan Wojski na grzybach jadalnych się nie znał. A kto się nie zna ten sobie i bliskim może narobić  wielkiego kłopotu!

Po niedawnych dniach deszczowych w lasach pojawiły się już kurki i podgrzybki…
Zatem GRZYBOBRANIE czas zacząć!

Wybierając się na grzyby warto pamiętać o kilku zasadach:
  • jeżeli nie jesteś mistrzem w rozpoznawaniu grzybów zawsze zapytaj o poradę osobę mającą większe doświadczenie; sprawdź opis w atlasie grzybów  i kieruj się zasadą zbierania wyłącznie grzybów rurkowych (większość trujących grzybów zaliczamy bowiem do grzybów blaszkowych)

  • zbieraj grzyby dobrze wyrośnięte, o dobrze wykształconych cechach gatunkowych. Zbierając młode owocniki, o nie wykształconych cechach możemy łatwo pomylić grzyb jadalny z trującym.

  • nie zbieraj grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą, nagryzionych przez zwierzęta czy zarobaczonych

  • nie zbieraj grzybów rosnących blisko wysypisk śmieci, zakładów przemysłowych, dróg o dużym natężeniu ruchu- ponieważ grzyby łatwo wchłaniają metale ciężkie i  toksyczne substancje ze środowiska

  • nie próbuj rozpoznawać grzybów w lesie na podstawie ich smaku

  • jeżeli nie jesteś pewien czy grzyb jest jadalny lepiej nie zabieraj go do domu, ale i nie niszcz- grzyb może być gatunkiem chronionym i być pożywieniem dla zwierząt ekosystemu leśnego.

  • grzyby zbieraj do koszyków lub wiaderek, unikaj wkładania grzybów do foliowych worków, gdyż grzyby ulegają w nich zaparzeniu

W naszej Stacji pracują klasyfikatorzy grzybów i grzyboznawcy (osoby po odpowiednim przeszkoleniu), którzy mogą dokonać oględzin zebranych owocników i ocenić ich przydatność do spożycia  W Stacji można pozyskać (odpłatnie) atest potrzebny do sprzedaży zebranych grzybów.

PO GRZYBOBRANIU
Po powrocie do domu zebrane grzyby przechowuj w suchym przewiewnym miejscu, aby zapobiec ich  pleśnieniu.

Potrawy z grzybów przechowuj w lodówce, jednak nie dłużej niż 1 dzień, gdyż zwykle szybko się psują

Nie zaleca się podawanie potraw z grzybów osobom chorym, małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku. Potrawy z grzybów np. z dodatkiem śmietany są ciężkostrawne zatem lepiej nie spożywać ich późnym wieczorem.

Jeżeli mimo ostrożności po spożyciu grzybów poczujesz się źle,(nudności
wymioty,ból brzucha,podwyższona temperatura) to należy:
  • sprowokować wymioty (podrażniając tylną ściankę gardła, lub wypijając ciepły roztwór soli kuchennej)
  • zabezpieczyć materiał do badań (resztki potraw z grzybów, obierki pozostałe po czyszczeniu grzybów, wymiociny, co pomoże ustalić jakimi grzybami się zatrułeś)
  •  udać się do lekarza

UWAGA: osobie z objawami zatrucia nie podaje się do picia alkoholu, ani  mleka (tłuszcze ułatwiają bowiem wchłaniania toksycznych substancji)


Życzymy
pełnych koszy pięknych, zdrowych i bezpiecznych grzybów  i wiele radości z wypraw do lasu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz