Panienki za wysmukłym
gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.
Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,
Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,
Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory…
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.
Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,
Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,
Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory…
( A Mickiewicz Pan Tadeusz )
Chyba Pan Wojski na grzybach jadalnych się nie znał. A kto się nie zna ten sobie i bliskim może narobić wielkiego kłopotu!
Po
niedawnych dniach deszczowych w lasach pojawiły się już kurki i
podgrzybki…
Zatem GRZYBOBRANIE czas zacząć!
Wybierając
się na grzyby warto pamiętać o kilku zasadach:
- jeżeli nie jesteś mistrzem w rozpoznawaniu grzybów zawsze zapytaj o poradę osobę mającą większe doświadczenie; sprawdź opis w atlasie grzybów i kieruj się zasadą zbierania wyłącznie grzybów rurkowych (większość trujących grzybów zaliczamy bowiem do grzybów blaszkowych)
- zbieraj grzyby dobrze wyrośnięte, o dobrze wykształconych cechach gatunkowych. Zbierając młode owocniki, o nie wykształconych cechach możemy łatwo pomylić grzyb jadalny z trującym.
- nie zbieraj grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą, nagryzionych przez zwierzęta czy zarobaczonych
- nie zbieraj grzybów rosnących blisko wysypisk śmieci, zakładów przemysłowych, dróg o dużym natężeniu ruchu- ponieważ grzyby łatwo wchłaniają metale ciężkie i toksyczne substancje ze środowiska
- nie próbuj rozpoznawać grzybów w lesie na podstawie ich smaku
- jeżeli nie jesteś pewien czy grzyb jest jadalny lepiej nie zabieraj go do domu, ale i nie niszcz- grzyb może być gatunkiem chronionym i być pożywieniem dla zwierząt ekosystemu leśnego.
- grzyby zbieraj do koszyków lub wiaderek, unikaj wkładania grzybów do foliowych worków, gdyż grzyby ulegają w nich zaparzeniu
W
naszej Stacji pracują klasyfikatorzy grzybów i grzyboznawcy (osoby po
odpowiednim przeszkoleniu), którzy mogą dokonać oględzin zebranych owocników i ocenić ich przydatność do spożycia W Stacji można pozyskać (odpłatnie) atest potrzebny
do sprzedaży zebranych grzybów.
PO
GRZYBOBRANIU
Po
powrocie do domu zebrane grzyby przechowuj w suchym przewiewnym miejscu, aby
zapobiec ich pleśnieniu.
Potrawy
z grzybów przechowuj w lodówce, jednak nie dłużej niż 1 dzień, gdyż zwykle szybko
się psują
Nie
zaleca się podawanie potraw z grzybów osobom chorym, małym dzieciom i osobom w
podeszłym wieku. Potrawy z grzybów np. z dodatkiem śmietany są ciężkostrawne
zatem lepiej nie spożywać ich późnym wieczorem.
Jeżeli mimo ostrożności po
spożyciu grzybów poczujesz się źle,(nudności
wymioty,ból brzucha,podwyższona temperatura) to należy:
- sprowokować wymioty (podrażniając tylną ściankę gardła, lub wypijając ciepły roztwór soli kuchennej)
- zabezpieczyć materiał do badań (resztki potraw z grzybów, obierki pozostałe po czyszczeniu grzybów, wymiociny, co pomoże ustalić jakimi grzybami się zatrułeś)
- udać się do lekarza
UWAGA: osobie z objawami
zatrucia nie podaje się do picia alkoholu, ani
mleka (tłuszcze ułatwiają bowiem wchłaniania toksycznych substancji)
Życzymy
pełnych koszy pięknych, zdrowych i bezpiecznych grzybów i wiele radości z wypraw do lasu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz