Święta Wielkanocne już za pasem…Ich symbolem są jajka, z
których przygotowujemy wiele potraw na świąteczny stół.
Przy tej okazji chcemy podać kilka informacji ważnych
przy kupnie i przechowywaniu jajek
Kupując jaja w sklepie możemy się spotkać z symbolami umieszczonymi
na opakowaniu i na skorupkach jajek. Co one oznaczają ?
Klasy jakościowe jajek- to informacja umieszczona na opakowaniu.
Im lepsza klasa jaj, tym są one droższe
Klasa A- jaja
świeże, z czystą, nieuszkodzoną skorupką, z białkiem klarownym i przeźroczystym,
o komorze powietrznej ≤ 6 mm
Klasa A Ekstra- jaja
nie starsze niż 7 dni od pakowania, o komorze powietrznej ≤ 4 mm
Klasa B- jaja
utrwalone, o komorze powietrznej ≤ 9 mm
Klasa C- jaja
niesortowane, dla przemysłu
Na skorupkach jajek umieszczone są stemple, w których zakodowanych jest wiele informacji:
3 -system klatkowy
2 -system ściółkowy
1-wolny wybieg
0 -chów ekologiczny
Wiemy zatem, czy jajka pochodzą od tzw. "szczęśliwych kur", czy od tych bardziej zestresowanych...
Kiedy już zakupimy jaja, to najlepiej przechowywać je w temperaturze 4-5°C ( w lodówce),
w zamkniętym pojemniku, przez okres nie przekraczający 28 dni.
w zamkniętym pojemniku, przez okres nie przekraczający 28 dni.
Smacznego jajka ! (c.d.n.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz