wtorek, 26 marca 2013

Ab ovo..


Święta Wielkanocne już za pasem…Ich symbolem są jajka, z których przygotowujemy wiele potraw na świąteczny stół.
Przy tej okazji chcemy  podać kilka informacji ważnych przy kupnie i przechowywaniu jajek

Kupując jaja w sklepie możemy się spotkać z symbolami umieszczonymi na opakowaniu i na skorupkach jajek. Co one oznaczają ?

Klasy jakościowe jajek- to informacja umieszczona na opakowaniu. 
Im lepsza klasa jaj, tym są one droższe

Klasa A- jaja świeże, z czystą, nieuszkodzoną skorupką, z białkiem klarownym i przeźroczystym, o komorze powietrznej ≤ 6 mm
Klasa A Ekstra- jaja nie starsze niż 7 dni od pakowania, o komorze powietrznej ≤ 4 mm
Klasa B- jaja utrwalone, o komorze powietrznej ≤ 9 mm
Klasa C- jaja niesortowane, dla przemysłu

Na opakowaniu znajdziemy również informacje o wielkości jaj- im większe jajo tym droższe




Na skorupkach jajek umieszczone są stemple, w których zakodowanych jest wiele informacji:



Dla konsumentów najistotniejsza jest pierwsza cyfra stanowiące oznaczenie chowu:
3 -system klatkowy
2 -system ściółkowy
1-wolny wybieg
0 -chów ekologiczny
Wiemy zatem, czy jajka pochodzą od tzw. "szczęśliwych kur", czy od tych bardziej zestresowanych...


Kiedy już zakupimy jaja, to najlepiej przechowywać je w temperaturze 4-5°C ( w lodówce), 
w zamkniętym  pojemniku, przez okres nie przekraczający 28 dni.

                                                                                                                 
                                                                                                        Smacznego jajka ! (c.d.n.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz