czwartek, 28 marca 2013

Wielkanoc...bez zatruć!



-Jaja?  
- Poproszę, ale bez Salmonelli!

Legumina, sernik na zimno, tort z kremem, tatar, pasty jajeczne, to tylko niektóre z potraw, które mogą znaleźć się na Wielkanocnym stole…i stać się przyczyną zatrucia pokarmowego!
Ciasta nie poddawane pieczeniu i potrawy mięsne do których, używamy surowych jaj są częstą przyczyną zatruć pałeczkami Salmonella.

Naturalnym miejscem bytowania pałeczek Salmonella jest przewód pokarmowy zwierząt dzikich i domowych, w tym drobiu. Bakterie te można znaleźć na powierzchni skorupki jaja, gdyż jest ono wydalane tą samą drogą co odchody, jednak Salmonella może bytować też wewnątrz jajowodu kury i spowodować zakażenie jaja jeszcze przed wytworzeniem się skorupki.

Spożycie surowych jaj lub potraw zawierających pałeczki Salmonella może doprowadzić do ostrego zatrucia pokarmowego. 
Pierwsze objawy pojawiają się  zwykle po 12-72 godzinach. 

Początek choroby jest nagły i manifestuje się wodnistą biegunką, tępymi bólami brzucha, mdłościami i wymiotami. Zaburzeniom pokarmowym towarzyszy gorączka do 39°C, ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie. 



W razie wystąpienia niepokojących objawów należy niezwłocznie udać się do lekarza!

Burzliwe objawy ustępują najczęściej po 2 – 3 dniach, ale wyzdrowienie w lżejszych przypadkach następuje dopiero po 7 dniach.

Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy, a ozdrowieniec może stanowić źródło zakażenia dla innych osób.


ZALECANE PRAKTYKI HIGIENICZNE:

- przechowując jajka w lodówce  trzymaj je tylko w wyznaczonym miejscu; najlepiej w zamkniętym pojemniku, tak by nie stykały się z innymi produktami

- przed użyciem jaj wymyj ich skorupki ciepłą, bieżącą wodą; jeśli to możliwe zanurz jajko na dziesięć sekund we wrzącej wodzie

- jeżeli możesz podgrzewaj wcześniej przygotowane potrawy tuż przed podaniem, wybieraj potrawy duszone, gotowane, pieczone-  temperatura 60 °C w ciągu kilku minut zabija pałeczki Salmonella

- potraw, do których użyto surowych jaj (m.in. tatar, pasty jajeczne, majonez) nie przetrzymuj zbyt długo w temperaturze pokojowej, gdyż sprzyja to namnażaniu się bakterii

-sprzęt używany do obróbki surowego mięsa i jaj  dokładnie umyj detergentem  i w miarę możliwości wyparz

- myj ręce po wyjściu z toalety, oraz  przed przygotowaniem i spożywaniem posiłków.


Zyczymy wszytkim zdrowego i wesołego świętowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz