-Jaja?
- Poproszę, ale bez Salmonelli!
Legumina, sernik na zimno, tort z kremem, tatar, pasty jajeczne, to tylko niektóre z potraw, które mogą znaleźć się na Wielkanocnym stole…i stać się przyczyną zatrucia pokarmowego!
Ciasta nie poddawane pieczeniu i potrawy mięsne do których, używamy surowych jaj są częstą przyczyną zatruć pałeczkami Salmonella.
Naturalnym miejscem bytowania pałeczek Salmonella jest przewód pokarmowy zwierząt dzikich i domowych, w tym drobiu. Bakterie te można znaleźć na powierzchni skorupki jaja, gdyż jest ono wydalane tą samą drogą co odchody, jednak Salmonella może bytować też wewnątrz jajowodu kury i spowodować zakażenie jaja jeszcze przed wytworzeniem się skorupki.
Spożycie surowych jaj lub potraw zawierających pałeczki Salmonella może doprowadzić do ostrego zatrucia pokarmowego.
Pierwsze objawy pojawiają się zwykle po 12-72 godzinach.
Początek choroby jest nagły i manifestuje się wodnistą biegunką, tępymi bólami brzucha, mdłościami i wymiotami. Zaburzeniom pokarmowym towarzyszy gorączka do 39°C, ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie.
W razie wystąpienia niepokojących objawów należy niezwłocznie udać się do lekarza!
Burzliwe objawy ustępują najczęściej po 2 – 3 dniach, ale wyzdrowienie w lżejszych przypadkach następuje dopiero po 7 dniach.
W razie wystąpienia niepokojących objawów należy niezwłocznie udać się do lekarza!
Burzliwe objawy ustępują najczęściej po 2 – 3 dniach, ale wyzdrowienie w lżejszych przypadkach następuje dopiero po 7 dniach.
Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy, a ozdrowieniec może stanowić źródło zakażenia dla innych osób.
ZALECANE PRAKTYKI HIGIENICZNE:
- przechowując jajka w lodówce trzymaj je tylko w wyznaczonym miejscu; najlepiej w zamkniętym pojemniku, tak by nie stykały się z innymi produktami
- przed użyciem jaj wymyj ich skorupki ciepłą, bieżącą wodą; jeśli to możliwe zanurz jajko na dziesięć sekund we wrzącej wodzie
- jeżeli możesz podgrzewaj wcześniej przygotowane potrawy tuż przed podaniem, wybieraj potrawy duszone, gotowane, pieczone- temperatura 60 °C w ciągu kilku minut zabija pałeczki Salmonella
- potraw, do których użyto surowych jaj (m.in. tatar, pasty jajeczne, majonez) nie przetrzymuj zbyt długo w temperaturze pokojowej, gdyż sprzyja to namnażaniu się bakterii
-sprzęt używany do obróbki surowego mięsa i jaj dokładnie umyj detergentem i w miarę możliwości wyparz
Zyczymy wszytkim zdrowego i wesołego świętowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz