piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowo

Właśnie kończy się Światowy Dzień Czekolady...smakowity, aromatyczny, słodki piątek.

Czekolada i zdrowie?!

 Ależ tak! Specjaliści ds żywienia mówią: jeżeli chcesz dać dziecku słodycze, daj czekolade- to najzdrowesze rozwiązanie.
Rzeczywiście, zwłaszcza w przypadku gorzkiej tabliczki, czekolada jest bardziej przyjazna naszemu organizmowi niż ciastka, batony, lizaki i cukierki. 

chocolate consumption linke to nobel prize wins


A to dlatego iż zawiera witaminy (A, E, B2,B6, B12, kwas foliowy),
makro i mikro-elementy 
oraz inne korzystne dla ustroju susbtancję.






W czekoladzie ukryte są m.in:


  • magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, 
  • miedź – antyoksydant, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
  • fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni,
  • kofeina – która w sporzyta umiarkownych ilosciach pozytywnie stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit
  • teobromina – uspokaja myśli, działa lekko moczopędnie i -lepiej niż kodeina- przeciwkaszlowo
  • polifenole –które działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, 
  • serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawiajaca nastrój
  • fenylotylamina- która stymuluje wydzielanie endorfin, tj. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco.
Czyli czekolada poprawia nastrój, łagodzi napięcia, buduje naszą odporność.

Szkoda tylko, że jej niewinna 100 gramowa tabliczka ma ponad 500 kcal.
No cóż, kilka kosteczek dziennie musi wystarczyć :)

Słodkich snów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz