Wystarczyło
nieco pomarudzić na brak śniegu… i dzisiaj za mamy oknem przepiękny zimowy
krajobraz. Nie sposób usiedzieć w domu-biegnijmy na sanki i narty…A po spacerze i śnieżnych
bitwach pamiętajmy o zdrowym i rozgrzewającym posiłku.
Właśnie
dzisiaj chcemy napisać kilka słów o zimowej diecie.
Zimą
nasz organizm jest wystawiony na wielką próbę. Częste zmiany pogody, brak słońca,
niskie temperatury, ograniczony dostęp do świeżych i pełnowartościowych warzyw
i owoców wpływają na obniżenie odporności.
Nasz organizm domaga się większej ilości pożywienia o wysokiej kaloryczności, aby zaspokoić wydatki energetyczne na ogrzanie ciała.
Niezbędne są dla niego także produkty bogate w składniki „uodparniające”: witaminy, probiotyki, NNKT.
Nasz organizm domaga się większej ilości pożywienia o wysokiej kaloryczności, aby zaspokoić wydatki energetyczne na ogrzanie ciała.
Niezbędne są dla niego także produkty bogate w składniki „uodparniające”: witaminy, probiotyki, NNKT.
Szczególnie
cenne dla naszego organizmu w okresie zimy są produkty bogate w :




Zima
to dobry czas by sięgnąć po gęste, pożywne
zupy, które nie tylko dostarczają nam witamin i błonnika, ale skutecznie
rozgrzewają.
Po zimowym spacerze skutecznie rozgrzeje nas też herbata malinowa z dodatkiem miodu, kawa z cynamonem czy kardamonem, napar z imbiru lub czarna herbata z cytryna i goździkami.
Smacznego i zdrowego !!!
PS. przykładowe zadanie dla realizatorów programu Trzymaj Formę: zaplanuj jadłospis na 1 zimowy dzień, tak aby znalazły się w nim produkty wzmacnajace odporność naszego organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz