czwartek, 21 marca 2013

Wiosny ! Słońca !



Liczyliśmy na to, że wiosna jednak przyjdzie...Ale za to mamy regularną zimę... i to z szarymi śniegowymi chmurami, zamiast  błękitu nieba.
Choróbska szaleją, czego jestem nalepszym przykładem....a na poprawę humoru zostały marzenia o słońcu.

Skoro więc jakoś tak grypowo i ponuro to postanowiłam otworzyć nasze Abecadło zdrowia krótkim artykułem o witaminie C.

C- to coś na przeziębienie
i na lepsze ran gojenie.
C! porzeczka i cytryna,
świeży owoc i jarzyna...



Witamina C jest zazwyczaj przepisywana chorym na grypę i infekcje grypopochodne, oraz przeziębionym.  Znajduje to naukowe uzasadnienie, poparte chociażby baniami noblisty Linusa  Paulinga:
Kwas askorbinowy znany pod nazwą wit. C jest niezbedny dla prawidłowego proceu fagocytozy  (czyli pochłaniania chorobotwórczych drobnoustrojów-wirusów czy bakterii-przez białe krwinki). Białe ciałka, głównie limfocyty wpomagane witaminą działają efektywniej i szybciej zwalczają objawy chorobowe.

Witamina warunkuje także regenerację błon śluzowych i tkanki łącznej uszkodzonej w procesie infekcji oraz  chroni komórki naszego ciała przed przeciwutleniaczami (czyli wolnymi rodnikami), które są podłożem wielu schorzeń.


Witaminka  C ponad to:
  • Ma właściwości bakteriostatyczne w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych
  • Uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony
  • Dzięki współdziałaniu w biosyntezie kolagenu przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości
  • Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych- "wymywa" nadmiar cholesterolu z naczyń krwionośnych
  • Uczestniczy w regeneracji witaminy E
  • Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych
  • Jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki
  • Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
  • Uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres.
Oczywiście kwas askorbinowy można przyjmować w tabletkach lub kroplach, jednak znacznie przyjemniejsze jest spożywanie jej w naturalnych produktach spożywczych....Myśląc o witaminie C widzę cytryny dojrzewające w sycylijskim słońcu.... lecz to nie cytrusy są najbogatsze w ten dar natury. Proszę spojrzeć:

źródło
Królową witaminy C jest dzika róża!!!

Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci a także dłuższe przechowywanie. Dlatego warto spożywać przede wszystkim surowe warzywa i owoce. 

Ile witaminy C można spożyć?



Kto

Zalecana dawka dzienna [mg/dzień]

Maksymalna bezpieczna dawka [mg/dzień]

Dzieci 1-3 lata15400
Dzieci 4-7 lat25650
Dzieci  9-13 lat451200
Młodzież 14-18 lat751800
Dorośli 902000
Kobiety ciężarne801800
Kobiety karmiące1152000


Za dużo?

Jeśli przyjąłeś zbyt dużą dawkę witaminy C to mogą przytrafić Ci się : bóle żołądka, biegunka, nudności i wymioty,wysypka na skórze.
Organizm jednak dość łatwo radzi sobie z nadmiarem witaminy, wydalając ją z moczem.
                                                                                                                                      


Na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz